Comuna Mănăstirea Cașin – Jud. Bacău

Icoana Maicii Domnului Pantanasa, la Mănăstirea Cașin

În seara zilei de 24 noiembrie, Biserica parohiei „Buna-vestire” din Mănăstirea Cașin a primit în sunet de clopote și cântările Vecerniei icoana Maicii Domnului Pantanasa – Izbăvitoarea de boli. Icoana, o copie a celei de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, a fost adusă de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, cu prilejul serbării hramului paraclisului „Sf. M. Mc. Ecaterina și Sf. Arhidiacon Ștefan”.

Slujba Vecerniei a fost oficiată de preoți de la parohii de pe Valea Cașinului, răspunsurile la strană fiind date de corul „Trysaghion” din Iași.

Sfânta Liturghie de hram va fi oficiată mâine, 25 noiembrie, începând cu ora 9.30, fiind precedată de Acatistul Maicii Domnului Pantanasa și Slujba Utreniei, sub protia pr. vicar-administrativ arhim. Pimen Costea. De asemenea, în același context, va fi evocată personalitatea Sfântului Paisie Veliciovschi.

«Dat fiind că acum câteva zile s-au împlinit 220 de ani de la nașterea în cer a Sf. Paisie de la Neamț, ne-am propus ca, în contextul hramului bisericii noastre, să amintim despre „Sf. Paisie și rolul rugăciunii inimii în Ortodoxie”. Sf. Paisie este cel care readuce în actualitate importanța studierii Sfintei Scripturi și a învățăturilor Sfinților Părinți, întemeind la Mănăstirea Neamț un centru de studiu și copiere a scrierilor și învățăturilor Sfintei Bisericii. Totodată, el vorbește despre rolul important al Sfintei Litughii în viața monahului și a credinciosului, accentuând importanța rugăciunii inimii.», a declarat pr. paroh Ioan Bârgăoanu.